Logo The Pie Shop

Geschiedenis van pie's

De pie heeft een lange geschiedenis.
Nog voor de ovens gemeengoed waren, werden pie's gebakken als manier om de inhoud te bewaren. De korst die men oorspronkelijk gebruikte was een deeg gemaakt van meel en water. Het was een harde dikke korst die ervoor zorgte dat de inhoud hermetisch van de buitenwereld was afgesloten. Zo bleef de inhoud, veelal vlees, lang goed. Deze manier van bereiden was niet voor iedereen weggelegd. Alleen de rijken met een oven of mensen die het geld hadden om de oven van een ander te huren, konden pie's maken. Thuis werd dan de vulling klaargemaakt en met pan toog men naar de keuken van de adel om het daar in een korst te laten bakken.

Handig en lekker

Pas toen de oven gemeengoed werd heeft de pie zijn faam gemaakt. Door de verbeterde houdbaarheid en het feit dat de korst ervoor zorgde dat de inhoud gemakkelijk te vervoeren is, ontwikkelde de pie zich van een manier van conserveren, naar een smakelijke alles in 1 maaltijd die gemakkelijk mee te nemen en uit het vuistje te eten is.
In Cornwall hebben deze eigenschappen tot een specialiteit ontwikkeld; de Cornisch pasty. Geen bakje van deeg met een vulling maar een ronde lap die aan 1 kant wordt gevuld en daarna dichtgeslagen. De rand wordt op een speciale manier gevouwen zodat een soort handgreep ontstaat. De pasty is o.a. gevuld met rundvlees, aardappel en groenten en aan de andere kant van de pasty kan een vulling met fruit of zoetigheid worden ingebakken. De mijnwerkers namen de pasty mee als lunch. Een lunchbox met alles erop en eraan en zelfs de box is eetbaar.

Wereldpie's

De britten hebben op hun wereldreizen de pie meegenomen en geintroduceerd in onder andere Amerika, Australie en Nieuw Zeeland. Ieder land heeft de pie naar eigen voorkeur ontwikkeld. De Amerikanen zien gebruiken de pie voornamelijk voor dessers en zoetigheid, de Australiers eten vrijwel alleen hartige pie's. Maar ook in andere landen worden pie's gegeten. In Marokko of in Rusland bijvoorbeeld. Vrijwel alle landen waar granen worden geteeld kennen hun eigen pie.

The Pie Shop

Voor mij is een pie, een hartige of zoete vulling volledig omhuld door deeg, in de oven gebakken. Het deeg wat hiervoor gebruikt wordt is geen gistdeeg maar pastry. Er zijn verschillende typen pastry (piedeeg). Voor mijn pie's maak ik shortcrust pastry, een type korstdeeg van boter, bloem en water.
Een sausageroll is geen pie. Voor de sausageroll wordt gebruik gemaakt van huisgemaakte roomboterbladerdeeg.